PROJECTS

Invisible: Η πρώτη προσπάθεια του Hollywood στην Εικονική Πραγματικότητα

Ένας από τους πλέον επιτυχημένους σκηνοθέτες του Hollywood, ο Νταγκ Λίμαν, με επιτυχίες στο ενεργητικό του όπως “Η ταυτότητα του Bourne” και “Ο κος και η κα Σμιθ”, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα. Να σκηνοθετήσει μία ταινία σε εικονική πραγματικότητα !

invisible-vr-2

Μέχρι στιγμής, όσοι επιχείρησαν να κάνουν το μεγάλο άλμα στην Εικονική Πραγματικότητα, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα (είτε τεχνικής φύσεως, είτε σκηνοθετικής), ο Λίμαν ωστόσο δεν το έβαλε κάτω: “Η εικονική πραγματικότητα είναι πολύ πιο συναρπαστική από οτιδήποτε άλλο έχω πετύχει μέχρι σήμερα, και θα κάνω ό,τι μπορώ για να πραγματοποιήσω την πρώτη VR σειρά, το Invisible, που θα φέρει χαρακτηριστικά παραγωγής Holywood”, δήλωσε πρόσφατα σε φεστιβάλ κινηματογράφου στις ΗΠΑ.

Το Invisible είναι ήδη διαθέσιμο στο Samsung Gear VR, έχει 5 επεισόδια, και περιγράφει την ιστορία μια οικογένειας από τη Νέα Υόρκη, τους Ashlands, που έχουν την δυνατότητα να κάνουν τους εαυτούς τους αόρατους. Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ εδώ.

  • Πιέζοντας τα όρια της Εικονικής Πραγματικότητας

vr-hollywood-2Στις αρχές των γυρισμάτων, που διήρκεσαν 30 ημέρες, κανείς δεν γνώριζε πώς θα μεταφερθεί η σκηνοθετική άποψη του Νταγκ Λίμαν στην Εικονική Πραγματικότητα. Θυμηθείτε πως μερικές από τις ταινίες του όπως η σειρά Bourne με τον Ματ Ντέιμον, προκαλούσαν ναυτία σε μερικούς θεατές – φανταστείτε τώρα να χρησιμοποιείτε και μάσκα εικονικής πραγματικότητας…

“Ξεκινήσαμε την ταινία με μία μακρά λίστα πραγμάτων που δεν μπορούσε να κάνει” δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας 30 Ninjas που συνεργάστηκε με τον Νταγκ Λίμαν για την παραγωγή του Invisible. Αυτό που απάντησε ο Νταγκ, ήταν πως ακριβώς αυτές οι οδηγίες που του έδωσαν, ήταν οι αντίστοιχες κινηματογραφικές οδηγίες της δεκαετίας του 80, για 2d ταινίες.

“Για ποιον λόγο να μην πειραματιστούμε σε αυτήν την 3d stereoscopic VR παραγωγή;” ήταν η ερώτηση του σκηνοθέτη, και όλοι αποφάσισαν να δοκιμάσουν νέες τεχνικές…

  • Δείτε από εδώ, και από εδώ, και από εδώ…

InvisibleΟι ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας συνήθως προσπαθούν να διατηρήσουν τον θεατή σε μια συγκεκριμένη οπτική γωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Ο Νταγκ Λίμαν ωστόσο, έσπασε αυτόν τον περιορισμό, και χρησιμοποιήσε αρκετές διαφορετικές γωνίες στο έργο του.

Στο πρώτο επεισόδιο του Invisible, παρακολουθούμε μια σκηνή πάλης μέσα σε ένα νοσοκομείο. Όσο η σκηνή εξελίσσεται, και οι πρωταγωνιστές πέφτουν τραυματισμένοι στο πάτωμα, η θέση της κάμερας 360 μοιρών αλλάζει πολλαπλά σημεία, ώστε ο θεατής να παρακολουθεί τη μάχη από διαφορετικές γωνίες.

Μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα σύνθετο, αλλά όσοι έχουν βρεθεί σε σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας, γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί η σωστή σκηνοθετικά γωνία, με τον αντίστοιχο φωτισμό, ώστε ο θεατής να παρακολουθήσει την εξέλιξη της σκηνής. Και το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, ήταν να βρεθούν οι γωνίες που θα ταιριάζουν στην συγκεκριμένη κάμερα, η οποία κατέγραφε όλο τον περιβάλλοντα χώρο!

Οι παραγωγοί της ταινίας έφτασαν στο σημείο να βάψουν τοίχους και ταβάνια με συγκεκριμένα χρώματα, ώστε να “χειραγωγήσουν” τον θεατή και να παρακολουθήσει εκεί όπου εξελίσσεται η ταινία.

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε την δυσκολία των γυρισμάτων Εικονικής Πραγματικότητας, αφού όλη η ομάδα παραγωγής (σκηνοθέτες, οπερατέρ, ηχολήπτες κτλ) έπρεπε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων να λείπουν από το χώρο, αφού η κάμερα γράφει παντού…

vr-hollywood-4Εν κατακλείδι, η σημασία της πρώτης χολιγουντιανής παραγωγής VR, δεν αφορά μόνο το παραγόμενο έργο, το Invisible. Αυτό που έκανε όλη την VR αγορά να ενθουσιαστεί, είναι πως τέτοιες προσπάθειες, φέρνουν την νέα τεχνολογία όλο και πιο κοντά στο μέσο θεατή.

Και αυτή η εξάπλωση της Εικονικής Πραγματικότητας, μόνο καλό μπορεί να φέρει στο μέλλον!

Εντοπίσαμε στο διαδίκτυο τις αντιδράσεις ενός θεατή που παρακολούθησε όλο το πρώτο επεισόδιο της σειράς. Παρακολουθήστε το, και θα μας καταλάβετε…:

 

Ta cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.